EDİTÖRDEN
Büyük Devrimci Mustafa Kemal Atatürk, İkinci Dünya Savaşı’nın eşiğinde, dünyanın yeni çağda nasıl şekilleneceğini şu sözlerle vurgulamıştı: “Doğudan şimdi doğacak güneşe bakınız. Bugün günün nasıl ağardığını görüyorsam, uzaktan bütün Doğu milletlerinin de uyanışlarını öyle görüyorum. Sömürgecilik ve emperyalizm yeryüzünden yok olacak ve yerlerine milletler arasında hiçbir renk, din ve ırk farkı gözetmeyen yeni bir ahenk ve işbirliği çağı geçecektir.”*
20. yüzyılın başı, Doğu’nun emperyalizme karşı başkaldırısının ve zaferlerinin başlangıcıydı. 21. yüzyılda ise Batı Asya’dan, Uzak Asya’ya ve Güney Amerika’dan Afrika’ya kadar gelişmekte olan ülkeler adil bir uluslararası düzen talebiyle ayağa kalkıyor.
Doğu gelişip ve ilerlerken, Batı daralıyor ve geriliyor. Asya ile Avrupa, Akdeniz üzerinden de Afrika bağlantısıyla üç kıta arasında bir köprü olan Türkiye, binlerce yıllık devlet mirası ve büyük kültür birikimiyle bu yeni düzenin inşasında anahtar rol oynayacak ülkedir. Türkiye, bu potansiyeli harekete geçirecek koşullar ve olanakların da ortaya çıktığı bir dönemi yaşıyor.
Türkiye, sadece Çin ile değil aynı zamanda Asya’nın geri kalanıyla, Afrika ve Güney Amerika ile 21. yüzyılın İpek Yolu’nda, Kuşak ve Yol Girişimi’nde (KYG) buluşuyor. Yükselen Asya’da onurlu yerini almaya başlayan Türkiye, Avrupa ülkeleri ve ABD ile eşit ilişkiler kurma olanağına kavuşuyor.
Ortak refah ve paylaşarak gelişme hedefleriyle öne çıkan KYG, katılan ülkelere sağladığı ekonomik yararın ötesinde, dünya düzenini şekillendirmeye aday yeni tür bir işbirliği modelini geliştiriyor.
BRIQ, Asya’dan, Afrika’ya, Latin Amerika’dan, Avrupa’ya; akademisyenleri, araştırmacıları, yazarları, sanatçıları, karar vericileri ve iş dünyasını bu fırsat ve zemini tartışmaya davet ediyor. BRIQ, gelişen dünyanın uluslararası adil düzen kurma çabasına, Türkiye’deki entelektüel birikimin öncü konumlarda katkı sunabilmesini sağlayacak bir platformdur. BRIQ, Türkiye’nin olduğu kadar gelişmekte olan diğer ülkelerin de sesi ve soluğu olacaktır.
İddialıyız. Çünkü Türkiye’ye ve insanına, gelişen dünyanın insanlık birikimine güveniyoruz.
FİKRET AKFIRAT
Genel Yayın Yönetmeni