EDİTORDEN
Dolar hegemonyasının çöküşü adil uluslararası düzenin yolunu açıyor
İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra, Bretton Woods sistemiyle temeli atılan ABD’nin dünyayadayattığı dolar boyunduruğu düzeni adım adım çöküyor. Bu çöküş, nesnel bir durum. Söz konusudüzenin sahipleri de bu sistemin dünya ölçeğinde yıkıcı etkilerini tecrübe eden gelişmekte olanülkeler de dolar hegemonyasının çökmekte olduğunu açık bir şekilde saptıyor. Peki uluslararası alandadolarsızlaşma sürecinin nasıl etkileri olmaktadır, emperyalist merkezlerde ve gelişen dünya ülkelerindebu gelişme karşısında izlenen politikalar hangi sonuçlara yol açacaktır? Elinizdeki sayımızda bu konuyaodaklanıyoruz.
Çok kutupluluğun gelişmesiyle dolarsızlaşma süreci arasında paralel bir ilişki olduğu görülmektedir.Dolar hegemonyasının yıkılmasının hem nedeni hem de sonucu olarak dünya çok kutuplulaşmaktadır.ABD önderliğindeki Atlantik cephesinin baş hedefine koyduğu Rusya ve Çin’in inşa ettiği alternatiffinansal işbirliği çabaları giderek somutlaşmaktadır. Daha önemlisi, bu çabaların giderek bir gelişendünya inisiyatifi haline gelmekte oluşudur.
Dolar hegemonyasının çöküş süreci, yaklaşık 80 yıldır emperyalizmin finansal sistem aracılığıylazapturapt altına aldığı dünyanın nefes almasını sağlamaktadır. Gelişmekte olan ülkeler arasındamilli paralarla ticaret, merkez bankaları arasında ortak politikaların geliştirilmesi, ABD’nin finansalhegemonyasının en önemli araçlarından biri olan SWIFT’e alternatif ödeme sistemlerinin geliştirilmesi veBRICS+6 bünyesinde bu doğrultuda yürütülen çalışmalar, dolar imparatorluğunun çözülmesi sürecinihızlandırmaktadır. Yine, dolar hegemonyasının aracısı görevi yerine getiren IMF ve Dünya Bankası’nınyerine Asya Altyapı Yatırım ve Kalkınma Bankası ve Yeni Kalkınma Bankası gelişen dünya için alternatiffinansman kaynağı haline gelmektedir. Bunun yanı sıra, karşılıklı yararı esas alan fonlarla desteklenenKuşak ve Yol Girişimi, çok taraflı uluslararası işbirliğinde çığır açan bir modeli temsil etmektedir. Böylecebir uluslararası haraç mekanizması işlevi gören Atlantik merkezli finansal sistemin yerine, gelişmekteolan devletlerin ihtiyaçlarına uygun olan bir finansal işbirliği mekanizması şekillenmektedir. Sonuçolarak, dolar hegemonyasının bitişi, daha adil bir uluslararası sistemin yolunu açmaktadır.
***
BRIQ Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Akfırat ve Yayın Kurulu Koordinatörü Efe Can Gürcan, Eylülayında Çin’de düzenlenen iki ayrı uluslararası Forum’un katılımcıları arasındaydı. 25-27 Eylül 2023’tePingtan Adasında yapılan Dünya Politik Ekonomi Derneği’nin (WAPE) 16. Forumu’nda, Akfırat WAPE’ninBaşkan Yardımcılığı’na, Gürcan da Konsey üyeliğine seçildi. Ayrıca Gürcan’a “2023 Politik EkonomiÜstün Başarı Ödülü” verildi. “Çin’in Modernleşmesi ve Dünya Modernleşmesinin Görünümü” temasınınele alındığı Forum’da, Çin’in Batı’nın izlediği yoldan farklı yoldan giderek geliştirdiği modernleşmepratiği ile ulusal ve küresel ölçekte modernleşme için farklı yollar tartışıldı.
Akfırat ve Gürcan, 28-29 Eylül 2023’te Xian kentinde, BRIQ’in Yayın Ortağı Kuzeybatı PoliteknikÜniversitesi’nde (NPU) “4. Uluslararası Uygarlık ve Kültürel Kalkınma Akademik Forumu”na katılarakbirer sunum yaptı. NPU’nun 85. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen önemli bir akademik etkinlikolan bu Forumda ABD, Birleşik Krallık, Rusya, Yunanistan, Kanada, Meksika, Türkiye ve daha birçokülkeden uzmanlar, akademisyenler ve öğrencilerin aralarında olduğu yaklaşık 200 kişinin katıldığı aktiftartışmalar oldu.
Her iki etkinlikle ilgili ayrıntılı bilgiye, “Konferans Raporları” başlığı altında https://arastirma.istinye.edu.tr/merkezler/kuycam/yayinlar adresindeki BRIQ Online Working Papers serimizden ulaşabilirsiniz.
Fikret AKFIRAT
Genel Yayın Yönetmeni